Így segíthet az aromaterápia az alvásban

Szerző: dr. Vida Zsuzsanna Módosítás:2024.08.01 09:26

Amerikai adatok szerint a felnőttek harmada nem tud napi 7-8 órát aludni, az alvászavarok Magyarországon is komoly problémát jelentenek. Átmeneti nehézségek esetén és a már diagnosztizált alvásbetegségek kezelésének kiegészítéseként is érdemes lehet tehát az aromaterápia ajánlásai közül válogatni. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ vezető neurológusa, az alváslabor szomnológusa a nemzetközi kutatási eredmények tanulságait vette számba.

Aromák, illóolajok helye az alváshigiéniában

- Amikor az alváshigiéniáról beszélünk, szinte mindent felsorolhatunk, ami hozzásegít az elalváshoz, a jó alváshoz, a kipihent ébredéshez. Nem csak a sötét, elektronikus eszközöktől mentes hálószobáról, a jó minőségű matracról és az esti étkezések szabályairól lehet szó tehát, hanem olyan segítségekről is, amelyek megteremtik azt az érzetet, amely vonzóbbá, könnyebbé teszi az alvást. Ilyen segítség lehet többek közt az aromaterápia, tudniillik a szaglásunk befolyással van az alvásunkra is – foglalja össze gondolatait Vida doktornő.

Milyen illóolajok hatnak az alvásra?

  • Levendula
Az aromaterápia kiegészítheti a szomnológiai kezelést.A levendula a legtöbbet tanulmányozott növények közé tartozik, elsősorban idegnyugtató hatása miatt. Tanulmányok szerint a benne található linalool és linalin-acetát nevű kémiai anyagok eredményezhetik ezt a hatást, ami különböző alvászavarok ellen is hasznos. Inszomniában szenvedő betegeket vizsgálata során elsősorban a nők és a fiatalabb résztvevők esetében javította az alvásminőséget a párologtatóból kiáramló levendula illóolaj. Ugyancsak kutatásokkal igazolták ezt a hatást azoknál az iszkémiás szívbetegséggel küzdő betegeknél, akik levendula illóolajat szagoltak a kórházi osztályon, néhány órával lefekvés előtt. Koszorúér betegek még csökkenő szorongásról is beszámoltak. Számos további kutatást is végeztek a levendulával, többek közt tanulókkal, frissen szült anyukákkal és változó korban lévő nőkkel, és mind hasonló eredményre jutott. A levendula illóolajat érdemes tehát a hálószobában, akár az ágy mellett párologtatni, az alvópárnára cseppenteni vagy akár egy masszázsolajba keverve a bőrre kenni elalvás előtt.
  • Muskotályzsálya
A Nyugat-Európában honos muskotályzsálya nem teljesen ugyanaz, mint a szárított fűszernövényként ismert zsálya, bár előbbit is szokás fűszerként is alkalmazni. Kutatások szerint a muskotályzsályát antidepresszáns (szeroton szint növelő) és kortizol szint csökkentő hatása teszi alvásjavító illóolajjá. Mivel a kortizol hormon az ébrenlét irányába befolyásolja a cirkadián ritmust, csökkentése elősegítheti a jó alvást. Ezen hatásai alapján azoknak is ajánlott lehet ez az illóolaj, akik szorongás miatt nem tudnak aludni. A muskotályzsálya emellett csökkenti a vérnyomást és csillapítja a fejfájást, ezen hatásai is hozzájárulhatnak pihenést, alvást javító hatásához. Meg kell említeni, hogy fő hatóanyaga, a sclaerol gyulladás csökkentő hatású és vizsgálatok szerint tumor ellenes hatással is bír (hangsúlyozandó azonban, hogy nem váltja ki az adekvát orvosi kezelést).  
  • Szantálfa
Azoknak, akik a fás illatjegyeket szeretik, ideális választás lehet, ha kihasználják a szantálfa illóolaj nyugtató hatását, amely a cedrol nevű kémiai összetevőnek köszönhető. Ezt a hatást állatok és emberek közt is megfigyelték már, utóbbiaknál egészen széles spektrumon. A szantálfát tartalmazó illóolaj keverékek jól hatottak az egészséges, fiatal felnőtteknél éppúgy, mint demenciával élő időseknél. Humán vizsgálatban cedrol inhaláció hatására a paraszimpatikus tónus fokozódását és a szimpatikus tónus csökkenését figyelték meg, ami magyarázhatja nyugtató hatását. A kutatók szerint legalább 20 alkalommal érdemes szantálfát is tartalmazó illóolaj-keverék alkalmazni, hogy érezhető legyen a növekvő alvásidő és a túl korai felébredés ellenes effektus.
  • Bergamott
Az alvászavarok kivizsgálása az első lépés a gyógyulás felé.A bergamott egy illatos gyógynövény Észak-Amerikából, amelynek számos jótékony hatása ismert. Kivonat formájában fogyasztják is, illóolajként alkalmazva pedig számon tartják vérnyomáscsökkentő és mentális egészség fokozó hatását. A paraszimpatikus tónus fokozása révén jótékonyan hat az alvásra, emellett depresszió ellenes hatását is leírták.  Különböző vizsgálatokban önálló hatóanyagként, illetve célzott illóolaj-keverékek egyik összetevőjéként egyaránt használták. Egy kutatásban szantálfával együttesen javították az alvásminőséget, szívbetegeknél pedig ugyanilyen céllal bergamott-levendula-ylang-ylang keveréket alkalmaztak. Tiszta bergamott olaj fiatal populációban (egyetemisták) javította az alvás minőségét, a napközbeni éberséget és csökkentette a stresszt.  
  • Kamilla
A kamillának több típusa van, amelyek közül a leginkább használatos a római kamilla és a germán kamilla, vagyis az orvosi székfű. Bár ezek hasonló növények, de az aktív összetevőik némileg különböznek, ezért a hatásuk sem teljesen ugyanolyan. A római kamilla illóolaja ismertebb a szorongáscsökkentő hatásáról, míg az orvosi székfű inkább a fájdalomcsillapításban használatos, illetve gyulladáscsökkentő hatású, enyhe emésztőszervi panaszok, gyomor-bél panaszokban jótékony lehet. A kamillát általában tea formájában szokás alkalmazni, de illóolajként is érdemes kipróbálni, különösen egy olyan keverék részeként, amelyben szerepel még a levendula és a neroli olaj. Ez a mixtúra intenzív osztályon fekvő betegeknél is bizonyította a szorongás redukálására és az alvásminőség javítására vonatkozó hatását. Érdemes hozzátenni, hogy ezt a hatást fokozta, amikor az aromaterápia mellett zeneterápiát is alkalmaztak. Fontos megemlíteni, hogy a kamillát gyulladás csökkentő hatása miatt széles körben alkalmazzák borogatásként, ilyen formában azonban allergiát okozhat. Ha enne tüneteit észleljük, a kezelést azonnal fel kell függeszteni. - Az aromaterápia alkalmazása jó kiegészítése lehet a hagyományos kezeléseknek, különösen akkor, ha a páciensben már kialakult egyfajta félelem az éjszakáktól, az alvástól – hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ vezető neurológusa, az alváslabor szomnológusa. - Ha tehát valaki alvászavarral jelentkezik, és a kivizsgálás, akár az alváslaborban történő vizsgálat után diagnosztizáljuk az alvásbetegséget, az orvosileg rendelt kezelés mellett javasolható lehet bármilyen alternatíva, ami neki személy szerint elfogadható és kapaszkodót adhat. Az aromaterápia ezek közt egy nagyon kellemes, mellékhatásmentes kiegészítő lehetőség lehet.  Forrás: JóAlvás Központ (www.joalvaskozpont.hu)  

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

  • Specialitások:

    Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  • Kapcsolódó oldalak